Middeleeuws Ter Apel
7 & 8 september 2019

Programma 2019

Het gehele weekend zijn er superleuke activiteiten, toffe workshops en interessante lezingen te bezoeken op Middeleeuws Ter Apel. Soms zijn er meerdere activiteiten op één tijdstip – let dan goed op de locatie. Gedurende het weekend zijn er ook activiteiten die doorlopend te zien of te doen zijn. Op zaterdagavond is er een spectaculair avondprogramma tot 24.00 uur.

Het programma voor 2019 volgt zo snel mogelijk!

Programma 2018

Hieronder ziet u het programma van Middeleeuws Ter Apel 2018. Het programma geeft een indruk van de vele activiteiten tijdens het evenement. Binnenkort zal dit schema vervangen worden door het programma van 2019.

Tijd Kloosterveld Grote veld
10.30 Kassa’s open voor publiek Kassa’s open voor publiek
11.00 Zaterdag – We gaan van start! Officiële opening door de heer Leendert Klaassen, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerwolde. Bij het themaplein naast het Klooster. De kinderspelen gaan van start, dat wordt weer veel plezier maken.
11.30 Leer alles over het leven in de kampementen en ga mee met de rondleiding. Verzamelen bij de waterput bij de ingang van het Klooster. (NL en Duits) Bekijk de exercities en demonstraties van de groepen op het slagveld.
12.00 Start van de thema-activiteiten. Neem een kijkje bij de werkzaamheden op het boerenbedrijf op het themaplein. Boogschutterstraining op het slagveld.
12.30

Lezing in het Klooster: “Het recht bedreigd – de Westerwolders en hun Landrecht tegenover Addinga” (zaterdag door Jochem Abbes, zondag door Bert vd Ven)

Pikante perikelen in het hooi bij het themaplein. Als dat maar goed afloopt…

Training piekeniers op het slagveld.
13.00 Twee waargebeurde rechtszaken worden nagespeeld op het podium bij het themaplein. Exercities en demonstraties op het slagveld.
13.30 Leer van alles over het leven in de kampementen en ga mee met de rondleiding. Verzamelen bij de waterput bij de ingang van het Klooster. (Nederlands en Duits) Overal klinkt muziek. Kijk, luister en geniet van onze muzikanten.
14.00 Lezing in het klooster door Arthur vd Kamp,  “Vrije landeigenaren, pachtboeren en het hofstelsel”.  
14.30 De geiten van boer Luickens lopen op de grond van boer Engelkens. Daar komen vast problemen van…  
15.00 Boer Luickens eist zijn geiten terug – rechtszaak op het podium bij het themaplein. In de kampementen maken de ridders zich klaar voor vertrek naar het slagveld. Altijd weer een mooi gezicht om te zien hoe ze in het harnas worden gehesen.
15.30   Laat de kanonnen maar bulderen, want de ridders trekken ten strijde. Kijk en geniet van de grote veldslag op het slagveld. Wie komt als overwinnaar uit de strijd?
16.00 Lezing in het Klooster: “Het recht bedreigd: de Westerwolders en hun Landrecht tegenover Addinga” (zaterdag door Jochem Abbes, zondag door Bert vd Ven). Ga nu zelf de strijd aan met de stoere ridders in de kidsbattle op het slagveld en misschien win je zelfs wel van ze.
16.30    
17.00

Lezing in het klooster door Arthur vd Kamp, “Vrije landeigenaren, pachtboeren en het hofstelsel”.

Zondag – Slotmanifestatie bij de uitgang van de Kloosterkerk.

 
17.30

Op zaterdag: Deelnemers middeleeuws banket mogen zich melden bij de taverne.

Zondag – Helaas zit het evenement er weer op. Graag tot volgend jaar.

Zondag – Helaas zit het evenement er weer op. Graag tot volgend jaar.
18.00 Op zaterdag: Aanvang van het middeleeuws banket in de herberg. Niet van tevoren aangemeld, maar wel mee willen doen? Informeer of er misschien nog een plaatsje vrij is.  
20.00

Op zaterdag: Einde markt.

Zaterdag – concert door Datura in de Kloosterkerk (kaarten bij de infostand)

 
21.30   Op zaterdag: Spectaculaire vuurshow door Erik de Viking en Floris Pasman bij het slagveld.
22.30 Op zaterdag: Muziek en dans rond kampvuur bij de taverne  
00.00 Op zaterdag: Einde van het programma. We hopen dat u heeft genoten en graag tot morgen of volgend jaar.  

 

Doorlopende activiteiten

 • Het Klooster is geopend op zaterdag van 10.00-17.30 uur en op zondag van 12.00-17.00 uur. Geniet van dit prachtige museum en van de diverse demonstraties. U bent van harte welkom en de gidsen zullen u graag ter plekke meer vertellen.
 • Kijk op de plattegrond naar de verschillende workshops en doe zelf actief mee. (doe ding)
 • Gezellige tavernes voor de versterking van de inwendige mens op het Kloosterveld en op het Grote veld.
 • Ben jij een goede speurneus? Zoek naar de antwoorden van de speurtocht. (verkrijgbaar bij de kassa’s, kinderspelen en infostand)
 • Doe mee en maak plezier bij de kinderspelen naast de taveerne op het Grote veld
 • Bak je eigen broodje bij de vuurplaats naast de taverne op het Grote veld.
 • Op het Kloosterveld is beide dagen een middeleeuwse markt met veel verschillende handelswaren.
 • De ambachtslieden vertonen u beide dagen graag hun kunnen op het Kloosterveld en op het Grote veld.
 • Geniet in de kloostertuin van de hoeveelheid aan kruiden. Zie voor openstelling bij de openingstijden van het Klooster.
 • Leuk om eens uit te proberen voor jong en oud: zelf boogschieten bij de boogschietbaan  op het Grote veld.
 • Onze entertainers maken iedereen aan het lachen. U komt ze overal tegen.
 • Overal klinkt muziek. Luister en geniet.
 • Onze bedelaars al ontmoet?
 • Laat uzelf vereeuwigen en ga op de foto in middeleeuwse kleding bij het fotopunt op het Grote veld.
 • Op het Grote veld worden bij onze pannenkoekenkraam heerlijke pannenkoeken gebakken volgens middeleeuws recept.
 • Op het Kloosterveld kunt u dit jaar tegen een kleine vergoeding heerlijke middeleeuwse gerechten proeven in onze herberg. Eet mee met de middeleeuwers.
 • Bij het themaplein komt u dit jaar van alles te weten over het dagelijks leven in Westerwolde in 1465. Er is een boerenhoeve nagebouwd. Daar beeldt een gezin het boerenleven in de middeleeuwen uit. Ontdek hoe zij samen met de andere mensen die werkzaam waren op de boerderij een klein dorp vormden en leefden met de seizoenen en wat de natuur te bieden had.
 • Natuurlijk hadden ze op de boerderij ook dieren. Ook bij onze boerderij zullen verschillende dieren zijn en kunt u zien hoe de Westerwolders dierlijke producten zoals wol verwerkten tot kleding.
 • Tijdens Middeleeuws Ter Apel worden rechtzittingen nagespeeld, een bijzondere kennismaking met het recht in de Middeleeuwen. Bekijk voor tijden het programma.
Print Friendly, PDF & Email