Middeleeuws Ter Apel

4 & 5 september 2021

Thema 2019

Middeleeuws Ter Apel bestaat 25 jaar en het thema van deze jubileumeditie is dan ook Feest!

Trouwerij

Tijdens het evenement vinden maar liefst vijf middeleeuwse feesten plaats, waaronder een échte bruiloft. Op zaterdag 7 september ‘1465’ geven Harm Sassen en Mary Kooijman elkaar tijdens Middeleeuws Ter Apel, in het bijzijn van hun kinderen Britt en Merijn, het ja-woord. Dit gebeurt op geheel middeleeuws verantwoorde wijze en is heel bijzonder om te aanschouwen.  De voorbereidingen voor de trouwceremonie gaan om 14.00 van start op het grote veld met het formeren van de optocht van de bruidegom. De daadwerkelijke inzegening van het huwelijk is rond 14.30 uur op het podium.

 

Hoog adelijk feest

Ja ja die edelen hadden het wel goed. Grote feesten, met wel 18 verschillende gerechten in gangen opgediend, waren een hoogtepunt. De feesten werden tussen de gangen door opgeluisterd met muziek, jongleurs en vuurspuwers. Dit hoog adellijk banket vormt het sluitstuk van de bruiloft en start rond 18.00 op het Grote veld.

 

Oogstfeest

In de middeleeuwen hadden de gewone mensen een zwaar bestaan. Werken kwam voor de boeren 7 dagen per week op de eerste plaats. Behalve de kerkelijke feestdagen Pasen en Kerstmis viel er maar weinig te feesten voor de werkende man. Maar eens per jaar als de oogst was binnen gehaald ja dan ging men los. Tussen de korenschoven en vers geslachte vee werd uitbundige, gegeten, gedronken van het verse bokbier en gedanst. Wat er daarna in het hooi gebeurde bedekken wij met de mantel der liefde.

Op het themaplein kunt u de hele dag door genieten van demonstraties rond dit oogstfeest en om 13.00 uur wordt de verkiezing van de oogstkoningin gehouden, met aansluitend een optocht over het terrein.

 

Ridderlijk feest

Soldeniers en andere legervolgers hebben een onzeker leven. Vaak staan ze oog in oog met de dood. De feesten zijn dan ook zeer uitbundig. Een echt mannelijk feest begint natuurlijk met wedstijden wie het beste kan boogschieten of zwaardvechten. En als top punt van bravoure wordt de slag om Troje nagespeeld (aanvang 16.00). Aangezien hier geen winnaars of verliezers zijn is de verbroedering uitbundig.

Kerkelijk feest

Op zaterdag en op zondag vertrekt om 12.30 uur de processie voor een rondgang over het terrein. Dit mag u niet missen.