Thema Middeleeuws Ter Apel 2018

Het thema van Middeleeuws Ter Apel 2018 is ‘Heerlijkheid Westerwolde verbeeld’ en haakt aan bij de vorming van de nieuwe gemeente Westerwolde in 2018. Kom ontdekken hoe de Westerwolders toen leefden én hoe zij hun tijd ver vooruit waren!

Lees hieronder meer over dit actuele thema.

Heerlijkheid Westerwolde

Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe gemeente Westerwolde ontstaan, door het samengaan van Vlagtwedde en Bellingwedde. In de middeleeuwen had het gebied rond de Burcht van Wedde ook al deze naam: ‘Heerlijkheid Westerwolde’. De mensen die toen in dit gebied woonden waren dus ook al Westerwolders!

Heerlijkheden waren een bestuursvorm, die voortkwamen uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen. Met de term heerlijkheid wordt het territorium van een landsheer aangeduid, die in dit gebied de volle heerlijke rechten mocht uitoefenen.

Het leven in Westerwolde in de middeleeuwen

De middeleeuwen waren harde, ruwe tijden. Maar toch hadden de middeleeuwen ook iets waar wij in deze drukke tijden soms zo naar kunnen verlangen: een leven dicht bij de natuur en meer tijd voor het gezin. Daarbij hadden de mensen in de middeleeuwen een veel kleinere ecologische voetafdruk en maakten ze gebruik van lokale, natuurlijke producten; voor hun voedsel, kleding én voor het bouwen van hun huis. Ze waren hun tijd ver vooruit… die Middeleeuwers!

Tijdens Middeleeuws Ter Apel 2018 nemen wij u mee naar het leven in de tijd van Heerlijkheid Westerwolde. De spieker*, naast het klooster, doet dienst als boerenhofstede. Daar beeldt een gezin het boerenleven in de middeleeuwen uit. Ontdek hoe zij samen met de andere mensen die werkzaam waren op de boerderij een klein dorp vormden en leefden met de seizoenen en wat de natuur te bieden had.

Natuurlijk hadden ze op de boerderij ook dieren.  Ook bij onze boerderij zullen verschillende dieren zijn en kunt u zien hoe de Westerwolders dierlijke producten zoals wol verwerkten tot kleding. Deze mensen leefden op deze manier bijna helemaal zelfvoorzienend, een doel wat steeds meer mensen ook tegenwoordig weer na willen streven! Kom, en laat u inspireren door de eenvoudige manier van leven in de middeleeuwen!

* Spieker (ook wel spijker) is de benaming voor een plek waar graan wordt opgeslagen. Spieker is afgeleid van het woord spicarium; spicae is Latijn voor korenaren.

Waargebeurde rechtzittingen

Het leven in het dorp kent natuurlijk ook diverse geschillen. Soms loopt het beslechten van de geschillen lelijk uit de hand. Dan willen mensen hun recht halen en dat kan tijdens een rechtszitting. De Westerwolders hadden een eigen (land)rechtssysteem. Uit diverse bronnen, waaronder het breukenregister van Bellingwolde / Blijham uit deze tijd, weten we wat voor rechtszittingen er in deze tijd zijn gehouden en hoe het toen geldende rechtssysteem werd toegepast. Tijdens Middeleeuws ter Apel worden rechtszittingen nagespeeld, een bijzondere kennismaking met het recht in de Middeleeuwen!

Slagveld

Het is het jaar 1465. De Heerlijkheid Westerwolde is in leen bij de Heer van Addinga. Vanuit zijn kasteel de Weddeborg voert hij een hardvochtig bewind over de bevolking.

In het weekend van 1 en 2 september leidt de Heer van Addinga zijn leger naar Ter Apel om de troepen te inspecteren en de jaarlijkse belastingen te innen.

Door zijn groeiende hebzucht en zijn wrede optreden broeit er echter verzet. Hoelang zal Addinga zijn bevolking nog onderdrukken voordat er een ridder opstaat die het verzet zal leiden?

Komt allen kijken naar deze machtige veldslag waar ruim 100 re-enactors de op waarheid gebaseerde historie van het conflict tussen de Heer van Addinga en de bevolking van Westerwolde doen herleven!

Bekijk het programma