Thema Middeleeuws Ter Apel 2018

Het thema van Middeleeuws Ter Apel 2018 is ‘Heerlijkheid Westerwolde verbeeld’ en haakt aan bij de vorming van de nieuwe gemeente Westerwolde in 2018.
Lees hieronder meer over dit actuele thema.

Heerlijkheid Westerwolde

Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe gemeente Westerwolde ontstaan, door het samengaan van Vlagtwedde en Bellingwedde. In de middeleeuwen had het gebied rond de Burcht van Wedde ook al deze naam: ‘Heerlijkheid Westerwolde’.

Heerlijkheden waren een bestuursvorm, die voortkwamen uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen. Met de term heerlijkheid wordt het territorium van een landsheer aangeduid, die in dit gebied de volle heerlijke rechten mocht uitoefenen.

Het leven in Westerwolde in de middeleeuwen

Tijdens Middeleeuws Ter Apel 2018 nemen wij u mee naar het leven in de tijd van Heerlijkheid Westerwolde. Breng een bezoek aan de door ons nagebouwde boeren hofstede. Er wonen in onze hofstede, net als toen, meerdere mensen die allemaal betrokken zijn bij de bedrijfsvoering van de boerderij. Kom beleven hoe de mensen in deze tijd leefden en werkten.

Waargebeurde rechtzittingen

De Westerwolders hadden ook een eigen (land)rechtssysteem waarmee uitwassen werden bestreden. Uit het breukenregister van Bellingwolde / Blijham uit deze tijd, weten we wat voor rechtszittingen er in deze tijd zijn gehouden en hoe deze verliepen.

Slagveld

Natuurlijk zullen ook dit jaar de ridders weer ingezet worden om op het slagveld een geschil voor hun heer uit Westerwolde te beslechten.

Bekijk het programma