Middeleeuws Ter Apel

Wat is er te doen?

Op Middeleeuws Ter Apel is heel veel te zien, doen en beleven… Hieronder treft u een overzicht van wat er allemaal te doen is. De tijden en locaties van de verschillende activiteiten, lezingen en workshops vindt u in het programma-overzicht.

Kampementen

De deelnemers in de kampementen leven tijdens het weekend alsof we echt terug in de tijd zijn gegaan. De kleding en schoeisel die gedragen worden zijn replica’s van vondsten en afbeeldingen uit deze tijd. Er wordt op vuur gekookt, gebeden door een geestelijke bij de maaltijd en nog veel meer! U mag bij de reizigers in de tentenkampen hun kleding, tradities en gewoonten bekijken. Bij sommige groepen mag u helpen bij een activiteit, zoals het slaan van een munt.

Entertainment

Laat u vermaken door de vele entertainers, zoals een nar of een goochelaar, en de vrolijke middeleeuwse muziek. De jaarmarkten trokken natuurlijk ook onruststokers en zakkenrollers aan, wat zorgt voor spannende intermezzo’s!

Markt en ambachten

Op de markt kunt u middeleeuwse producten zoals vachten, leer, vergeten groenten en middeleeuwse drankjes (zoals middeleeuws bier!) bekijken, proeven en kopen. Ambachtslieden zijn aan het werk en tonen u bijvoorbeeld hoe een maliënkolder werd gemaakt, touw werd geslagen of hoe een chirurgijn te werk ging.

Slagveld

Op het slagveld wordt meerdere keren per dag geoefend en er wordt iedere dag 1x een veldslag nagespeeld door ‘echte’ ridders.

Na afloop van de veldslag is er de kans voor stoere kinderen de strijd aan te gaan met de ridders. Wie gaat er winnen?

In het Klooster

Het Klooster en de kloostertuin zijn tijdens Middeleeuws Ter Apel geopend en zonder extra kosten te bezoeken. Binnen geniet u van de serene rust, de tentoonstellingen maar ook van diverse middeleeuwse optredens.

Wilt u nog meer weten over de historie, bezoek dan een van de lezingen in het klooster.

Lezingen Middeleeuws Ter Apel 2019
Het thema dit jaar is “feest”. Maar hoe zag een feest er in de middeleeuwen uit? Deden de middeleeuwers überhaupt wel aan feesten? Bekend zijn de Christelijke feestdagen. Maar hoe werden die gevierd? En hoe ging men bijvoorbeeld om met verjaardagsfeesten of huwelijken? En wat was het verschil tussen de adel en gewone volk? De Van Maerlant Academie organiseert twee lezingen om een antwoord op deze vragen te geven.

Het kerkelijke feest
Over het kerkelijke feest is wellicht het meeste bekend. We denken dan natuurlijk aan feestdagen zoals Kerst en Pasen. Maar in de praktijk waren er nog veel meer van dergelijke feesten zoals de heiligendagen. Hoe zagen deze vieringen eruit? Was het feest voorbehouden aan de geestelijkheid of werden de burgers er ook in meegenomen? Deze en meer vragen zullen in deze lezing beantwoord worden.

Het wereldlijke feest
Er zijn veel wereldlijke feesten denkbaar. Van bruiloften in schuren tot rijke banketten aan de hoven. Deze lezing neemt de bezoeker mee naar dergelijke feesten. Het vieren van familiefeesten zoals verjaardagen zal bekeken worden, maar ook dorpsfeesten en adellijke feesten worden onder de loep genomen.

Lees meer over het Klooster

Voor kinderen

Voor kinderen zijn er onder andere tal van middeleeuwse kinderspelen, waar een heus Ridder-certificaat mee te verdienen is!

Natuurlijk is de kidsbattle na afloop van de veldslag het hoogtepunt van jouw dag. Durf je de strijd aan te gaan?

Lees Meer

Taverne

Op beide terreinen kunt u bij de tavernes terecht voor een heerlijk verkoelend drankje. In de directe omgeving van de taverne zijn ook de koffiekramen opgebouwd. Overal bij de horeca kunt u met munten betalen. Munten zijn verkrijgbaar bij de speciale muntenkramen.

Herberg

Dit jaar is er een heuse herberg op het horecaplein bij het Klooster. Hier kunt u neerstrijken en genieten van de middeleeuwse gerechten, die onze kok voor u heeft bereid. Onze herbergier ontvangt u met open armen.

Op zaterdag sluit vanaf 17.00 uur de herberg, omdat we dan de voorbereidingen gaan treffen voor het middeleeuws banket. Dit wil je niet missen! Voorkom teleurstelling en reserveer tijdig een plaatsje.

Avondprogramma

Op zaterdagavond is er een middeleeuws avondprogramma. U kunt desgewenst mee-eten van een middeleeuws banket (vooraf reserveren noodzakelijk). Vanaf 18.00 uur ’s avonds is het evenemententerrein gratis toegankelijk en zijn er nog allerlei activiteiten in en rondom het Klooster.

Dit jaar verzorgt De Slag en de Stoot in de kloosterkerk een sfeervol concert en dit begint om 20.00 uur.

Vanaf 21.30 uur start de spectaculaire vuurshow en na afloop hiervan is er volop muziek en dans bij de sfeervol verlichte taverne bij het Klooster. Op zaterdag is de herberg nog tot laat in bedrijf, want ook na de vuurshow is hier nog wat lekkers te eten verkrijgbaar.

Bekijk het avondprogramma

Rondleidingen

Wilt u meer weten over het leven in de middeleeuwen? Ga dan mee met een rondleiding. Een ervaren gids leidt u gedurende 1 uur door de middeleeuwse kampementen en vertelt u alles over het leven in de middeleeuwen. De rondleidingen vinden 2x per dag plaats (de tijden en de startlocatie vindt u terug op het programma).