Wat is er te doen?

Op Middeleeuws Ter Apel is heel veel te zien, doen en beleven… Hieronder treft u een overzicht van wat er allemaal te doen is. De tijden en locaties van de verschillende activiteiten, lezingen en workshops vindt u in het programma-overzicht.

Kampementen

De deelnemers in de kampementen leven tijdens het weekend alsof we echt terug in de tijd zijn gegaan. De kleding en schoeisel die gedragen worden zijn replica’s van vondsten en afbeeldingen uit deze tijd. Er wordt op vuur gekookt, gebeden door een geestelijke bij de maaltijd en nog veel meer! U mag bij de reizigers in de tentenkampen hun kleding, tradities en gewoonten bekijken. Bij sommige groepen mag u helpen bij een activiteit, zoals het slaan van een munt.

Entertainment

Laat u vermaken door de vele entertainers, zoals een nar of een goochelaar, en de vrolijke middeleeuwse muziek. De jaarmarkten trokken natuurlijk ook onruststokers en zakkenrollers aan, wat zorgt voor spannende intermezzo’s!

Markt en ambachten

Op de markt kunt u middeleeuwse producten zoals vachten, leer, vergeten groenten en middeleeuwse drankjes (zoals middeleeuws bier!) bekijken, proeven en kopen. Ambachtslieden zijn aan het werk en tonen u bijvoorbeeld hoe een maliënkolder werd gemaakt, touw werd geslagen of hoe een chirurgijn te werk ging.

Slagveld

Op het slagveld wordt meerdere keren per dag geoefend en er wordt iedere dag 1x een veldslag nagespeeld door ‘echte’ ridders.

In het Klooster

Het Klooster en de kloostertuin is tijdens Middeleeuws Ter Apel geopend en zonder extra kosten te bezoeken. Binnen geniet u van de serene rust, de tentoonstellingen maar ook van diverse middeleeuwse optredens.

Wilt u nog meer weten over de historie, bezoek dan een van de lezingen in het klooster.

Lees meer over het Klooster

Voor kinderen

Voor kinderen zijn er onder andere tal van middeleeuwse kinderspelen, waar een heus Ridder-certificaat mee te verdienen is!

Lees Meer

Taverne

Tijd voor de inwendige mens of een rustpauze? Bij de taverne kunt u met ‘gouden’ munten allerlei versnaperingen kopen, zoals koffie en thee met iets lekkers, frisdank, bier en mede (honingwijn), broodjes beenham, etc. In zicht van de taverne kunnen kinderen deelnemen aan de kinderspelen.

Of meld u aan voor een middeleeuwse lunch (zondagmiddag) of banket (zaterdagavond).

Avondprogramma

Op zaterdagavond is er een middeleeuws avondprogramma. U kunt desgewenst mee-eten van een middeleeuws banket (vooraf reserveren noodzakelijk). Vanaf 18.00uur ’s avond is het evenemententerrein gratis toegankelijk zijn er nog allerlei activiteiten in en rondom het Klooster, zoals Gregoriaanse gezangen in de kloosterkerk en een spectaculaire vuurshow!

Bekijk het avondprogramma

Rondleidingen

Wilt u meer weten over het leven in de middeleeuwen? Ga dan mee met een rondleiding. Een ervaren gids leidt u gedurende 1 uur door de middeleeuwse kampementen en vertelt u alles over het leven in de middeleeuwen. De rondleidingen vinden 2x per dag plaats (de tijden en de startlocatie vindt u terug op het programma) en kosten € 2,50 per persoon.