Middeleeuws Ter Apel
7 & 8 september 2019

Wat is er te doen?

Op Middeleeuws Ter Apel is heel veel te zien, doen en beleven… Hieronder treft u een overzicht van wat er allemaal te doen is. De tijden en locaties van de verschillende activiteiten, lezingen en workshops vindt u in het programma-overzicht.

Kampementen

De deelnemers in de kampementen leven tijdens het weekend alsof we echt terug in de tijd zijn gegaan. De kleding en schoeisel die gedragen worden zijn replica’s van vondsten en afbeeldingen uit deze tijd. Er wordt op vuur gekookt, gebeden door een geestelijke bij de maaltijd en nog veel meer! U mag bij de reizigers in de tentenkampen hun kleding, tradities en gewoonten bekijken. Bij sommige groepen mag u helpen bij een activiteit, zoals het slaan van een munt.

Entertainment

Laat u vermaken door de vele entertainers, zoals een nar of een goochelaar, en de vrolijke middeleeuwse muziek. De jaarmarkten trokken natuurlijk ook onruststokers en zakkenrollers aan, wat zorgt voor spannende intermezzo’s!

Markt en ambachten

Op de markt kunt u middeleeuwse producten zoals vachten, leer, vergeten groenten en middeleeuwse drankjes (zoals middeleeuws bier!) bekijken, proeven en kopen. Ambachtslieden zijn aan het werk en tonen u bijvoorbeeld hoe een maliënkolder werd gemaakt, touw werd geslagen of hoe een chirurgijn te werk ging.

Slagveld

Op het slagveld wordt meerdere keren per dag geoefend en er wordt iedere dag 1x een veldslag nagespeeld door ‘echte’ ridders.

Na afloop van de veldslag is er de kans voor stoere kinderen de strijd aan te gaan met de ridders. Wie gaat er winnen?

Themaplein

Hier volgt binnenkort meer over het thema voor 2019.

Lees meer over het thema

In het Klooster

Het Klooster en de kloostertuin is tijdens Middeleeuws Ter Apel geopend en zonder extra kosten te bezoeken. Binnen geniet u van de serene rust, de tentoonstellingen maar ook van diverse middeleeuwse optredens.

Wilt u nog meer weten over de historie, bezoek dan een van de lezingen in het klooster.

Lees meer over het Klooster

Voor kinderen

Voor kinderen zijn er onder andere tal van middeleeuwse kinderspelen, waar een heus Ridder-certificaat mee te verdienen is!

Natuurlijk is de kidsbattle na afloop van de veldslag het hoogtepunt van jouw dag. Durf je de strijd aan te gaan?

Lees Meer

Taverne

Tijd voor de inwendige mens of een rustpauze? Bij de taverne kunt u met ‘gouden’ munten allerlei versnaperingen kopen, zoals koffie en thee met iets lekkers, frisdank, bier en mede (honingwijn), broodjes beenham, etc.

Herberg

Dit jaar is er een heuse herberg op het horecaplein bij het Klooster. Hier kunt u neerstrijken en genieten van de middeleeuwse gerechten, die onze kok voor u heeft bereid. Onze herbergier ontvangt u met open armen.

Op zaterdag sluit vanaf 17.00 uur de herberg, omdat we dan de voorbereidingen gaan treffen voor het middeleeuws banket. Dit wil je niet missen! Voorkom teleurstelling en reserveer tijdig een plaatsje.

Avondprogramma

Op zaterdagavond is er een middeleeuws avondprogramma. U kunt desgewenst mee-eten van een middeleeuws banket (vooraf reserveren noodzakelijk). Vanaf 18.00 uur ’s avonds is het evenemententerrein gratis toegankelijk en zijn er nog allerlei activiteiten in en rondom het Klooster.

Dit jaar verzorgt Datura in de kloosterkerk een sfeervol concert en dit begint om 20.00 uur.

Vanaf 21.30 uur start de spectaculaire vuurshow en na afloop hiervan is er volop muziek en dans bij de sfeervol verlichte taverne bij het Klooster.

Bekijk het avondprogramma

Rondleidingen

Wilt u meer weten over het leven in de middeleeuwen? Ga dan mee met een rondleiding. Een ervaren gids leidt u gedurende 1 uur door de middeleeuwse kampementen en vertelt u alles over het leven in de middeleeuwen. De rondleidingen vinden 2x per dag plaats (de tijden en de startlocatie vindt u terug op het programma).