Middeleeuws Ter Apel bestaat 25 jaar en het thema van deze jubileumeditie is dan ook Feest!. Tijdens het evenement vinden maar liefst vijf middeleeuwse feesten plaats, waaronder een échte bruiloft. Op zaterdag 7 september ‘1465’ geven Harm Sassen en Mary Kooijman elkaar tijdens Middeleeuws Ter Apel, in het bijzijn van hun kinderen Britt en Merijn, het ja-woord. Ze stellen zich graag aan je voor!

Harm Sassen is opgegroeid op een boerderij in Roswinkel. Als kind droomde hij ervan om het boerenbedrijf van de familie over te nemen, maar is zich uiteindelijk gaan toeleggen op de logistieke sector. Inmiddels werkt Harm al geruime tijd voor Transpa Emmen, waar hij bloemen en planten vervoert. In 1998, tijdens een concert van Anouk in de Boogie Bar, leerde hij Mary Kooijman uit Vlaardingen kennen. Cupido schoot gelijk raak. Mary Kooijman was twee jaar eerder vanuit Vlaardingen naar Roswinkel verhuisd. Een ‘westerling’ met een echte boer – dat zagen veel mensen niet helemaal zitten. Maar, aldus Mary, “éénentwintig jaar later hebben we het tegendeel toch bewezen!”

De eerste jaren

“In de eerste jaren van hebben we echt heel veel leuke dingen gedaan,” vervolgt Mary. “Een hoogtepunt? Dat was toch wel een rondreis in Amerika. In 2003 hebben we ons eerste stekkie gekocht. Ter Apel trok ons het meest, dus dat werd het. Helaas ging mijn gezondheid snel daarna drastisch achteruit. Er waren periodes van veel pijn en Harm die een rolstoel moest duwen. We bleven echter vooruit kijken en durfden in 2008 een verhuizing én een zware operatie aan. Onze mentaliteit werd beloond en mijn gezondheid werd langzaamaan dragelijk, terwijl het nieuwe huis een écht thuis werd.”

Goed-geoliede machine

De échte beloning kwam in 2010, toen dochter Britt werd geboren. Anderhalf jaar later volgde zoon Merijn. “Ik ben opnieuw gaan revalideren, om lichamelijk nog meer uit mezelf te kunnen halen,” vertelt Mary. “Zo kan ik er voor mijn kinderen zijn. Die hebben het namelijk behoorlijk druk met school, voetbal, muziek, kickboksen en natuurlijk heel veel spelen. Tevens ben ik begonnen met een studie voeding en diëtetiek.” En Harm? “Die dendert met deze hele trein mee, en houdt zichzelf fit door te hardlopen en af en toe te voetballen. En zo zijn we als familie een goed-geoliede machine.”

Toch ontbreekt er nog één ding in het leven van de familie Sassen-Kooijman. “De bezegeling! Wat is er mooier dan elkaar eeuwige liefde te verklaren in het bijzijn van onze eigen kinderen? Een bijkomend voordeel is dat ik dan dezelfde achternaam als mijn kinderen draag, en nergens meer iets hoef uit te leggen!”

Trouwen in 1465

“Middeleeuws Ter Apel bestond al toen ik hier net kwam wonen,” vertelt Mary. “Ik zag toen een bruidspaar dat met paard en wagen werd rondgereden. Toen heb ik geroepen ‘als ik later ga trouwen, dan wil ik dat ook zo’. Daarna heb ik er eigenlijk niet veel meer aan gedacht. Tot anderhalf jaar geleden. Ik trok de stoute schoenen aan vroeg Harm, in het bijzijn van vrienden, ten huwelijk. En gelukkig zei hij ‘ja’… Al dacht hij wel eerst dat het een grapje was!”

Het was de buurvrouw die Harm en Mary herinnerde aan Mary’s wens om te trouwens tijdens Middeleeuws Ter Apel. “Ze was me tijdens een borrel flink aan het uithoren, of we dit nog steeds zouden willen. Ook wist ze dat wij al meerdere middeleeuwse festivals hadden bezocht, zowel in het binnen als in het buitenland. Dat vinden we superleuk. Naar aanleiding van dit gesprek besloten we dat trouwens tijdens Middeleeuws Ter Apel ons oprecht een heel leuk idee leek. Toen hebben we gelijk een mail naar Stichting Middeleeuws Ter Apel gestuurd.”

Nu gaat alles is een stroomversnelling. Mary: “Harm en ik gaan, in het bijzijn van onze kinderen Britt en Merijn en onze familie en vrienden, op zaterdag 7 september 2019 (1465) trouwen bij het Klooster Ter Apel tijdens Middeleeuws Ter Apel. Dat betekent: compleet in middeleeuwse kleding én met tradities en gebruiken uit die tijd. We vieren alles zoveel mogelijk authentiek – op de manier zoals het er in 1465 aan toe ging. We kunnen niet wachten!”