Middeleeuws Ter Apel is jarig! In 2019 bestaat dit middeleeuwse festijn 25 jaar – en dat wordt groots gevierd. Het thema van dit jubileumjaar is Feest! en daarom vinden tijdens het evenement maar liefst vijf middeleeuwse feesten plaats. Daarnaast wordt het lustrum ingeluid met de publicatie van een prachtig jubileumboek, een bijzondere tentoonstelling, een reünie van oudgedienden en vrijwilligers én een educatief project met basisscholen in Westerwolde.

Middeleeuws Ter Apel is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste authentieke middeleeuwse evenementen in Nederland. Tegen het unieke decor van het Kruisherenklooster in Ter Apel waant de bezoeker zich even helemaal in het vijftiende-eeuwse leven. Op 7 en 8 september 2019 vindt de 25e editie plaats. En die is extra bijzonder!

Feest

Elk jaar heeft Middeleeuws Ter Apel een ander thema. Dit jaar is het thema Feest!. Gedurende het weekend kunnen bezoekers naar vijf verschillende middeleeuwse vieringen: een boerenfeest, een bruiloft, een kerkelijk feest, een ridderfeest en een wereldlijk feest. De feesten worden toegelicht door historici en uiteraard opgeluisterd met prachtige middeleeuwse muziek.

Jubileumboek, reünie en tentoonstelling

Ter gelegenheid van het lustrum wordt het jubileumboek 25 jaar Middeleeuws Ter Apel uitgebracht. Alle (voormalige) bestuursleden en oudgedienden worden -bij wijze van reünie- uitgenodigd voor de presentatie van het boek. Het jubileumboek is bovendien het uitgangspunt voor een expositie over de geschiedenis van het evenement. In het Museum Klooster Ter Apel wordt vanaf april een tentoonstelling ingericht met memorabilia van de afgelopen kwart eeuw. Op het terrein zijn 25 banners te vinden waarop de geschiedenis van het evenement wordt afgebeeld.

Scholenproject

De jubileumeditie van Middeleeuws Ter Apel vormt de kick-off van een nieuw educatief scholenproject. Op vrijdag 6 september beleven leerlingen van groep 5/6 van alle basisscholen in Westerwolde een échte Middeleeuwse Dag. De leerlingen gaan onder andere aan de slag met de oude ambachten. Na deze introductiedag volgt er een traject waarin leerlingen verder kennismaken met de middeleeuwen. Stichting Middeleeuws Ter Apel ontwikkelt hiervoor een onderwijsaanbod.

Over Middeleeuws Ter Apel

Het is het jaar 1465. Soldaten, huurlingen, marktkooplui, ambachtslieden en muzikanten hebben hun kampementen opgeslagen rond het Klooster van Ter Apel. Het was een hele reis, maar ze zijn gekomen voor het traditionele jaarfeest. Daar wordt gehandeld en gefeest, maar ook gevochten op het slagveld. Het is één groot spektakel!

Middeleeuws Ter Apel is één van de meest authentieke middeleeuwse evenementen in Nederland, dat plaats vindt bij het enige nog bestaande plattelandsklooster in Noordwest Europa: Klooster Ter Apel. Het Museum Klooster Ter Apel is gedurende het gehele evenement vrij toegankelijk voor het publiek. Het evenement trekt jaarlijks tussen de 5.000-6.000 bezoekers. Voor actuele informatie, zie ook onze Facebookpagina ‘Stichting Middeleeuws Ter Apel’.